• Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
  • Yhteystiedot
  • Juniorit
  • Verkkokauppa

Case Salonen -siirtotunnelmia

Voittoisa reissu Ouluun jäi Ville Salosen kauden viimeiseksi Karhunutussa. Nopealla tahdilla käydyt siirtoneuvottelut sujuivat ongelmitta ja kun henkilökohtaisetkin asiat antoivat myöden, oli Salonen uuden tilanteen edessä. Ikänsä Porissa palloillut taituri pakkasi laukkunsa ja suuntasi Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta kone vei Salpin Kööpenhaminan kautta Zurichiin, sieltä matka jatkui uuteen kotikylään Churiin. 

Chur on reilu 30 000 asukkaan kaupunki Sveitsin Itäosassa. Chur on kantoninsa (maakunta) pääkaupunki ja yksi Sveitsin vanhimmista kaupungeista. Korkeuserot kaupungissa ovat hieman toista luokkaa kuin Porissa, sillä kaupungin korkeuserot vaihtelevat 600 ja 1800 metrin välillä osasta riippuen. Vertailun vuoksi Porin korkeuserot vaihtelevat 10 ja 50 metrin välillä. Churin korkein kukkulakin on reilu 2 km korkea (Suomen korkein kumpu, Halti ulottuu reiluun 1,3 km korkeuteen). Kaupungin ylpeys ja Salpin uusi joukkue Chur Unihockey on maan pääsarjassa tällä hetkellä kolmantena.  

Ville Salonen avautui toimitukselle tunnelmistaan siirtonsa jälkeen. 

Salonen on hyvillään ja odottavaisin tunnelmin uuden haasteensa kimpussa. Olin kuullut Sveitsistä pelkkää hyvää ja vielä kun ystäväni Matti Vapaniemi kehui Churia minulle, olin valmis ottamaan tämän askeleen. Ensimmäisen viikon aikana Salonen on ehtinyt esiintymään jo kolmessa joukkueen ottelussa ja kokemus on ollut monipuolinen. Pelityyli on aika juoksuvoittoista ja vauhtia on usein huomattavasti Suomea enemmän. Vähän tässä varmaan menee aikaa, ennen kuin pääsen kunnolla sisään uuteen pelityyliin, mutta uskon että ajan kanssa pääsen koko ajan paremmin peliin sisään. Sveitsiläinen urheilukulttuuri on ollut tähän asti hieno kokemus. Ihmiset kannustavat omiaan äänekkäästi ja pelin ulkopuolellakin kokemukset paikallisista ovat pelkästään positiivisia. Todella ystävällistä porukkaa täällä, Salonen kertoo ensikokemuksistaan. Salosella on käynyt tuuri siinäkin mielessä, että niin paikalliset ihmiset, kuin joukkueen jäsenetkin puhuvat sujuvasti englantia, joten kielimuuri ei toistaiseksi ainakaan ole ollut ylitsepääsemätön. Suomalaisesta se voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta sitä se missään nimessä ei ole. Sveitsi on kolmekielinen maa (saksa, ranska ja italia), jossa perusopetukseen ei englanti kuulu. Monissa maan kantoneista englannin kielen taito onkin aika vähäistä. Treenit, pelit ja palaverit vedetään läpi Saksan kielellä, mutta niistäkin Salonen selviää pelikavereidensa Vapaniemen ja Kari Koskelaisen suosiollisella avustuksella.

Siirtoon ei sisälly draamaa, keskustelupalstojen epäonneksi

Pelaajien siirtyessä joukkueesta toiseen, Suomessa on usein tapana etsiä draamaa siirtojen taustalta. Onhan se tietysti mukavampi mehustella ajatuksella, että nyt siellä on taas ryssitty asiat pahemman kerran. Vielä kun sarjapaikastaan taisteleva joukkue menettää ehkä tärkeimmän yksittäisen pelaajansa keskellä kiivainta kautta, saattavat pessimistit alkaa viljelemään huhuja siirtojen syistä. Salonen selventää siirtoa edeltävien päivien tapahtumia. 
Siirtoon ja maiseman vaiihtoon ei liity minkäänlaista draamaa, Salonen selventää. Karhuihin on edelleen loistavat välit ja olen loppukaudenkin ajan hengessä mukana kannustamassa Karhuja voittoihin, Salonen jatkaa. Siirto tuli ajankohtaiseksi aika myöhäisessä vaiheessa. Kyselin pelikavereilta mitä he asiasta ajattelivat, sillä en halunnut jättää Karhuja pinteeseen. Sain paljon kannustavia sanoja ja kun vielä valmennuskin kannusti lähtemään ja kokeilemaan siipiäni, oli päätös lopulta helppo tehdä. Joulukuussa saavutetut viisi pistettä kolmesta pelistä tukivat lopulta päätöstäni, sillä jos putoamispeikko olisi ollut lähempänä, olisin jättänyt tilaisuuden käyttämättä. Huomatessani viikonloppuna, että jätkät olivat napanneet pisteet vielä Indiansiltakin kasvattaen eron takana oleviin jo yhdeksään pisteeseen, tulin entistä varmemmaksi siitä, etten jättänyt joukkuetta pulaan. Siirron onnistumisesta pitää antaa vielä erityiskiitos taustahenkilöille, jotka omalla toiminnallaan mahdollistivat siirtymiseni, vaikka aikaa oli vain yksi päivä. Siirtohan tehtiin uudenvuoden aattona, mutta kyllä sitä vielä lentoasemalle ajellessa tammikuun kolmantena päivänä mietti, että menikö se siirto nyt läpi, kun sitä ei varmistettuihin ollut ilmaantunut. Onneksi se lopulta sinne tuli ja loppu hyvin kaikki hyvin. 

Joukkueelle ja kannattajille vielä lopputerveiset

Kyllä täältä Sveitsistäkin tulee seurattua, miten jätkät pärjää ja joka ottelussa ollaan tosiaan hengessä mukana. Yleisökin oli löytänyt hienosti tiensä Indians-peliin ja kannustus oli ollut loistavaa. Toivottavasti yleisö löytää Karhut myös lopuissa otteluissa, sillä yleisön antama tuki auttaa joukkuetta aina merkittävästi. Lopuksi haluan kiittää Karhuja vielä ihan yleisesti, ettette olleet millään tavalla siirron tiellä, vaan päinvastoin autoitte sen toteutumisessa, kiitos.

Lue myös