Pisteet ja Porin herruus plakkariin

Kuva: Kari Saha / UrheiluPori.com

FBT kukisti odotetusti SBS Porin kauden ensimmäisessä paikallisottelussa. Jälkipolville kohtaamisesta jäi vähänlaisesti kerrottavaa, vaikka ottelu päättyi 0-7 FBT:n eduksi.

FBT Porin ja SBS Porin välinen paikalliskamppailu ei aiheuta enää tällä kaudella samanlaista tunnelatausta kuin menneinä kausina. Perjantaina pelatun kamppailun ennakkoasetelmat olivat molemmille joukkueille selvät: FBT tulee ottelun voittamaan, kyse on vain tyylistä ja lopullisista maalilukemista. Kaukana ovat ne ajat, jolloin monille katsojille ja joillekin pelaajillekin oli tärkeämpää tulos Porin keskinäisistä, kuin lopullinen sijoitus divarin länsilohkon sarjataulukossa.

Itse otteluun FBT lähti maltillisella taktiikalla. Päätylaitaan ulottuva karvaus oli pannassa ja nopeita kääntöjäkin nähtiin kovin niukasti. Ottelun käsikirjoitus noudatteli odotettua kaavaa: FBT pyöritti palloa kerrallaan noin kaksi minuuttia SBS:n kenttäpäädyssä, pyöritystä seurasi punapaitaisen kotijoukkueen onnistunut purku - ja sama uudelleen. Toki maalejakin nähtiin. FBT:n hanat avasi vapauttavasti Mikko Raivio ajassa 4:27. Ottelun kaksi ensimmäistä erää tuottivat kumpainenkin FBT:lle kaksi maalia ja paljon pallon liikuttamista paineettomassa tilassa.

SBS:n eduksi on sanottava, että naapurijoukkue oli hyvin scoutannut FBT:n kuluvan kauden tehokkaimmat kuviot. Koitjoukkueen poteroihin kaivautunut tiivis boksi eliminoi kerta toisensa jälkeen FBT:n kakkoskentän tutuksi tulleen maalin takaa pelattavan hyökkäyskuvion, jättäen ketjun aseettomaksi. Ylivoimapelistä ja muutamasta irtopallosta FBT pystyi rankaisemaan kohtuullisella tehokkuudella. Viidellä viittä vastaan vierasjoukkue joutui kierrättämään palloa laitojen läheisyydessä ja puolustajilla, jotka käyttivät varsin säästeliäästi kutiaan.

Vaikka FBT:n esitystä kuvaakin parhaiten sana: "rutiinivoitto", tarjosi ottelu katsojille myös joitakin tähtihetkiä. Juha Tikan no-look -syöttö Teemu Helinin maaliin oli illan komein yksilösuoritus. Myös kotijoukkueen maalivahti Kalle Salmi pääsi nappaamaan muutaman makean huipputorjunnan.

Ottelun erikoisimmasta esityksestä vastasi tällä kertaa Ville Salonen. Kolmannen erän puolivälissä FBT:n maalivahti Mika Elolle vihellettiin kahden minuutin jäähy protestoinnista. Salonen taisteli talvisodan hengessä koko alivoiman hyökkääjänä.  Jäähyn loppupuolella SBS:n rike aiheutti siirretyn rangaistuksen, jonka aikana FBT haki hanakasti ratkaisua - Salonen rehki myös koko tämän rupeaman kentällä, mutta ei siinä vielä kaikki!

SBS onnistui kaappaamaan pallon ja seurasi FBT:n ylivoima, jota Salonen tuli pyörittämään tuttuun tapaan takakolmion kärjeksi. Minuutin kestänyt ylivoimapyöritys tuotti tulosta, kun Mikael Boelius rankaisi Toni Läntisen syötöstä. Salonen olisi varmasti lepohetkensä ansainnut, mutta jäähyn jälkeistä vaihtoa laitettiin pelaamaan vierasjoukkueen ykköskenttä, joten Salonen ehti vetää vielä yhden normaalin vaihdon, ennen kuin vaihtopenkki kutsui. Karkeasti arvioituna Salonen pelasi siis reilun neljän minuutin vaihdon! Nopeampitempoisessa ottelussa Salosen uroteko ei olisi ollut mahdoton, mutta tällä kertaa kuntoihme ei vaikuttanut edes kovin väsyneeltä hölkätessään vaihtoon.