Karhuille kolme sarjapistettä Itä-Suomen reissulta

Kuva: Väinö Leppänen

Josban ja Karhujen tiukka vääntö lauantaina päättyi joensuulaisten 6-4 voittoon. Sunnuntaina Karhut kuitenkin juhli kauden avausvoittoaan, kun SaiPa kaatui Lappeenrannassa lukemin 2-5.

LA 26.9.2020 KLO 17:00 JOSBA – KARHUT

Lauantaina Karhut aloitti maalinteon ajassa 5:41, kun Tuomas Puisto laittoi pallon Juho Myllyharjun syötöstä sisään. Josba kuitenkin kuittasi tämän minuuttia myöhemmin. Ajassa 14:37 Josba meni 2-1 johtoon ja pääsi koittamaan vielä erässä ylivoimaakin, kun Heikki Vanhatalo otti kahden minuutin jäähyn mailaan lyönnistä. Josba ei kuitenkaan saanut tätä ylivoimaa hyödynnettyä. Tämän jälkeen ensimmäisessä erässä nähtiin vielä molemmilta yksi maali. Ensin Karhujen Juuso Ahola (syöttäjänä Ville Salonen) tasoitti pelin 2-2:een, mutta viisi sekuntia myöhemmin Josba meni 3-2 johtoon. Näissä numeroissa lähdettiin erätauolle.

Karhujen päävalmentaja Pekka Nylund kertaa ottelun ensimmäistä erää seuraavasti: ”Ensimmäinen kymppi hallittiin peliä aika pitkälti ja pystyttiin luomaan maalipaikkoja ottelun alkuun hyvin. Kulmavaparipuolustamisessa tuli sitten totaalinukahdus, missä Josba pääsi tasoihin. Myös toisessa vastustajan maalissa puolustettiin huonosti kulmavapari. Josban kolmas maali syntyi, kun voitetusta keskialoituksesta onnistuttiin kähmäämään pallo Josballe, mistä kaveri rankaisi saman tien pelin 3-2:een.”

Toisen erän alkupuolella Karhut pääsivät koittamaan ylivoimaa. Maalia Karhut ei onnistu tästä kuitenkaan tekemään. Erän puolivälin paikkeilla Josba menee 4-2 johtoon ylivoimalla, kun Juho Myllyharju istuu kaksiminuuttista mailaan lyönnistä. Ajassa 35:00 Janne Kuusiluoto kaventaa ottelun 4-3:een, Tuomas Huhtalan esityöstä. Tiukka vääntö jatkuu erän loppuun asti ja tilanne on kahden erän jälkeen Josballe 4-3.

”Toisen erän alku oli meiltä aika huono. Pallollisessa pelissä tehtiin huolimattomia ratkaisuja keskikentällä ja hyökkäysalueella meneteltiin palloa ihan turhaan. Josban 4-2 johtomaali oli myös eräänlainen nukahdus, kun jäätiin ihmettelemään Josban neljää kenttäpelaajaa viiden sijaan”, Nylund kertoo.

Heti kolmannen erän alussa Ville Salonen pelasi hienosti tilanteen loppuun ja pisti maaliviivalta irtopallon sisään (syöttäjänä Tomi Jerkku). Peli on 4-4. Tämän jälkeen mentiin tasatahtiin ihan erän loppupuolelle asti. Sekunti Ville Salosen taklaamis-jäähyn loputtua, laittaa vastustaja taululle lukemiksi 5-4 ja Karhuille tulee kiire tasoittaa peli. Aikaa on jäljellä puolitoista minuuttia, kun Karhut ottaa aikalisän. Tomi Bergendahl otetaan pois luukulta ja Karhut yrittää tasoitusta kuuden kenttäpelaajan voimin. Tämä päättyy kuitenkin kahdeksan sekuntia ennen loppusummeria, kun viimeisen niitin tyhjään maaliin laittaa Josban Kasper Tähkä, isänsä ja joukkueen valmentaja Janne Tähkän sunnuntaisen 50-vuotis syntymäpäivän kunniaksi.

”Kolmas erä pelattiin käytännössä kahdella ketjulla, kun Tomi Jerkun nilkka pyörähti ottelun toisessa erässä. Ville Salosen jäähyn jälkeen vastustaja pääsi lyömään vähän epäselvän pallon maaliin. Se oli melkein jo Bertsalla hallussa, mutta pallo karkasi ja vastustaja käänsi sen tyhjälle puolelle maalia. Kaverille tuo oli aika helppo maali. Ilman maalivahtia pelatessa ei sitten onnistuttu enää tekemään maalia ja kaveri pääsi vielä hiukan ennen loppua pistämään pallon tyhjiin”, Nylund sanoo hieman pettyneen oloisena.

”Otettiin Josba hyvän alun jälkeen turhaan mukaan peliin omilla puolustuspelin isoilla virheillä", Nylund sanoo. Ottelun onnistujina Nylund mainitsee Rautavan ja Huhtalan. "Molemmat pelasivat hyvän pelin. Sunnuntaina lähdetään parantamaan oman pään erikoistilanteiden puolustamista sekä pallollisen pelin pelikuria”, Nylund kertoo.

SU 27.9.2020 KLO 18:00 SAIPA – KARHUT

SaiPan lauantainen vieraspeli Kirkkonummella oli peruttu Rangersin koronatapauksen vuoksi. Joukkue lähti Karhuja vastaan siis levänneenä. Karhuilla puolestaan oli lauantainen Josba-tappio alla, mutta Karhut eivät olleet kuitenkaan lauantaiseen tapaan istuneet koko päivää bussissa vaan joukkue yöpyi Joensuussa. Myös Jerkun nilkka saatiin teipattua kasaan ja maalitykki oli jälleen pelikunnossa.

Kun alkuvihellyksestä oli kulunut puolitoista minuuttia, Karhujen Tuomas Huhtala laittaa Tomi Jerkun syötöstä lukemat 0-1 taululle. Ajassa 4:10 Jerkku ottaa työntämisestä jäähyn, mutta vastustaja ei tästä rokota. Ensimmäisen erän puolessa välissä SaiPa kuitenkin tasoittaa lukemat 1-1:een. Jerkku ja Huhtala ovat taas asialla ottelun avausmaalin tapaan, kun Karhut menee 1-2 johtoon, osat ovat vain toisinpäin ensimmäiseen maaliin nähden.

Toiseen erään lähdettiin Karhujen 1-2 johtoasemassa. Kun kuutisen minuuttia toista erää on pelattu, pallo löytää tiensä maaliin, ehkä hieman yllättäenkin. Tekijänä Tatu Ruohonen ja syöttäjänä Eero Vanhatalo. SaiPa pääsee koittamaan rankkaria hetkeä myöhemmin, mutta maalissa Arvid Vonk on totutun varma ja torjuu yrityksen. Numeroiden ollessa 1-3 Karhuille, lähdetään erätauolle.

Ajassa 44:50 Huhtala vie Karhut jo 1-4 johtoon. Heikki Vanhatalon ottaessa kahden minuutin jäähyn mailan nostamisesta, SaiPa pääsee kuitenkin kaventamaan tilanteen 2-4:ään. Hetkeä myöhemmin Karhut joutuvat taas alivoimalle, kun Vertti Rautava saa maasta pelaamisesta 2 min. Tämä kuitenkin kestetään. Ajassa 55:41 myös Karhut pääsee vielä koittamaan ylivoimaa, mutta tuloksetta. SaiPan pelatessa ilman maalivahtia, puoli minuuttia ennen ottelun loppuvihellystä, Eero Vanhatalo pistää Ville Salosen syötöstä vielä lopullisen niitin SaiPan tyhjään maaliin.

Karhut pelasi tänään kurinalaista peliä koko 60 minuuttia loppuun asti. Tämä toi kauden avausvoiton. Varsinkin ottelun lopussa Karhut otti tärkeitä peittoja ja maalivahti Vonk otti tärkeitä koppeja läpi ottelun. Karhuilla oli Lappeenrannasta pitkä matka kotiin ja nuo kilometrit oli varmasti mukavampi matkustaa voitetun pelin jälkeen, kolme pistettä taskussa. Pekka Nylund oli tyytyväinen karhulaumansa sunnuntain otteisiin: ”Oli ihan hyvä matsi tänään. Pystyttiin parantamaan lauantain pelistä aika paljon. Omien kulmavaparien puolustaminen oli yksi iso teema, mihin lauantaina vähän hävittiin peli. Pystyttiin nyt puolustamaan ne täysin vaarattomaksi. Myös vastuu pallollisesta pelistä parani eli keskityttiin siihen, että pidetään pallosta ns. paremmin huolta.”

”Täytyy olla tosi tyytyväinen, että joka äijä hoiti tänään tonttinsa ihan viimisen päälle. Kukaan ei pelannut huonosti ja kaikki hoiti oman ruutunsa. Huhtala pelasi ihan loistavan ottelun ja samoin voi sanoa, et Vonk pelasi ihan täydellisen ottelun myös. Vonk torjui kaiken mahdollisen, jopa rankkarin. Meillä oli tosi onnistunut maalivahtipeli tänään. Ketjut napsahtivat aika hyvin myös kohdalleen ja tuli hyviä onnistumisia", Nylund miettii. Nylund kertoo, että maalipaikkoja pystyttiin luomaan paljon. Tästä kertoo myös se, että vastustajan maalivahti Oiva Lappalaisella oli 28 torjuntaa ottelussa. ”Salibandyssa tuo on tosi iso torjuntamäärä”, Nylund toteaa. ”Parantamisen varaa jäi vielä siihen, että tehtäisiin paikoista vähän paremmalla prosentilla maaleja", Nylund pohtii.

Koko reissusta päävalmentaja Nylund kertoo olevan vähän kaksijakoset fiilikset. ”Josba peli harmittaa, kun se hävittiin vähän omaa tyhmyyttämme. SaiPa pelistä taas jäi tosi hyvä fiilis. Pelattiin tosi hyvää peliä ja kaikki onnistui. Koko joukkue osti tavallaan sen jutun, mitä tänään tehtiin. Tehtiin niitä juttuja, mistä puhuttiin ja mitä oltiin etukäteen sovittu. Ja tehtiin ne hyvin. Hyvä fiilis jäi viikonlopusta päällisin puolin. Voittaminen on paljon kivempaa, kun häviäminen", Nylund päättää.