• Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
  • Yhteystiedot
  • Juniorit
  • Verkkokauppa

Karhuilla on takana nyt 249 ottelua Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla


Kuva: Kari Saha / UrheiluSuomi.com

Kaudeksi 1997-98 silloiseen 1.divisioonaan noussut Karhut pelaa tulevana lauantaina historiansa 250:n 1.divisioona-/Divari-ottelunsa. Alkanut sesonki on porilaisryhmän 11. Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Tällä hetkellä seuralla on kasassa Divari-otteluita kaikkiaan 249. Niistä porilaisryhmä on poistunut voittajana 109 kertaa. Tasapeliin on päättynyt 18 ottelua ja häviö niskassaan seura on poistunut 122 kertaa kaukalosta. Maalisuhde on tällä hetkellä plussan puolella 23 osuman verran (1441-1418). Pisteitä on kerääntynyt yhteensä 236 kappaletta.

Pelattujen 1. divisioona-/Divari-otteluiden määrässä Karhut sijoittuu maratontaulukossa kahdeksannelle sijalle. Ylivoimaista ykköspaikkaa pitää Blue Fox, kaikkiaan 454 pelatulla ottelullaan. Mainittakoon, että toinen 1. divisioonassa pelannut porilaisseura, SBS Pori, pelasi aikanaan kymmenen kauden aikana 241 ottelua tällä sarjatasolla.

Karhujen menneisiin 1. divisioona kausiin mahtuu niin hyviä kuin hieman heikompiakin hetkiä. Parhaimpina saavutuksina nousee esille kauden 07-08 ja 09-10 päätteeksi tulleet sarjanousut Salibandyliigaan.


Kausi 2009-10 päättyi nousujuhliin Loviisassa.

Nousujen tavoin joukkue on myös kahdesti pudonnut 2. divisioonaan. Ensimmäisen kerran joukkue tipahti sarjaporrasta alemmaksi kaudella 1999-00. Tuo visiitti 2. divisioonaan kesti kaikkiaan 4 kauden verran. Putoaminen osui seuran kohdalle myös kauden 2013-14 päätteeksi. Viimeisin vierailu 2. divisioonaan kesti kuitenkin vain yhden kauden ja taas porilaisjoukkue nähdäänkin Divarissa.

Ensi askeleet parrasvaloihin kaudella 1997-98


Karhujen ensimmäinen 1. divisioona joukkue kaudelta 1997-98.

Seuran taival 1. divisioonassa alkoi siis kaudella 1997-98. Tuolloin sarja pelattiin kahdessa eri lohkossa, Karhujen pelatessa otteluitaan länsilohkossa. Historian ensimmäisessä ottelussaan joukkue kohtasi paikallispelissä Porin urheilutalolla tuolloisen kaupungin ykkösryhmän SBS Porin. Avausottelusta tuoreelle nousijajoukkueelle tuloksena oli selvä 8-2 tappio. Voittojen makuun seura pääsi neljännessä ottelussaan kotikentällään, kun vastaan asettunut turkulainen ASK joutui lähtemään kotimatkalleen 5-4 tappio niskassaan. Ensimmäisen kauden sijoitus oli hienosti kuudes. Runkosarjassa pelatuista 18 ottelusta Karhut voitti kuusi, kahdesti peli päättyi tasan ja 10 kertaa joukkue koki vastustajan paremmakseen.

Karhujen valmentajana toimiva Juha-Petri Kujansuu oli mukana myös ensimmäisellä 1.divisioona kaudella. Puolustajankin tontilla häärineen Kujansuun mietteitä seuran tähän astisesta matkasta:

"Vuodet vierivät ja salibandypallo se vaan jatkaa pyörimistään. Oli aikoinaan erittäin mukavaa ja mielenkiintoista päästä mukaan seuran ensimmäiseen 1.divisioonan otteluun kauden 97-98 startatessa käyntiin. Sarjapaikka oli saavutettu kipuamalla askel askeleelta 4. divisioonasta ylöspäin. Alun perin Karhujen edeltäjä eli Oilporin Pallo perustettiin innokkaan harrastejalkapalloa pelanneen ryhmän ympärille. 90-luvun alkupuolella osallistuimme muutamaan salibandyturnaukseen kokeilumielessä ja menestyimmekin niissä melko mukavasti. Tämä toimi innostajana, joten päätimme perustaa salibandyseuran ja lähteä mukaan SSBL:n sarjoihin."

"Nälkä kasvoi syödessä ja pikkuhiljaa toiminta muuttui tavoitteellisempaan suuntaan. Aloimme tosissaan pyrkiä eteen ja ylöspäin kohti haastavimpia otteluita ja isompia areenoita. Kaveriporukasta yli 23 vuotta sitten alkunsa saanut joukkue on jälleen pienen notkahduksen jälkeen mukana I-divisioonassa. Edelliskausi vierähti II-divisioonassa, josta nappiin mennen kauden myötä palasimme takaisin valtakunnallisten pääsarjojen pariin."

"Tilastonikkarin kertomana kuulin, että seuraava ottelu olisi seuran 250. ottelu 1.divisioonassa. On hienoa päästä kokemaan myös tämä merkkipaalu joukkueen mukana. Pelinopeus ja pelaajien taito- ja vaatimustaso ovat nousseet huimasti tuosta ensimmäisestä kaudesta, jolloin seura oli mukana ensimmäistä kertaa divarissa."

"Tämän kauden joukkuetta kasattaessa tuli paljon positiivisia signaaleja pelaajien halusta palata takaisin kasvattajaseuraansa. Saimme paluumuuttajia ja muutaman energisen pakkauksen Säkylän suunnalta vahvistamaan joukkuetta."

"Hitaasti kiiruhtaen hyvä tulee, joten tavoitteena on vakiinnuttaa paikka ensin I-divisioonassa ja vahvistaa samalla koko organisaatiota. Tietenkin tavoitteet on tulevaisuudessa asetettava tuonne kirkkaimpiin valoihin ja pyrkiä pelaamaan taas lähitulevaisuudessa valtakunnan korkeimmalla sarjatasolla. Tämä vaatii sitoutunutta ja päämäärätietoista harjoittelua sekä myös pelaajilta halua ja tahtoa kehittyä ja mennä urheilijoina eteenpäin.", päättää Kujansuu.

Historia täynnä hienoja persoonia

Vuosien varrella seurassa on vaikuttanut ja pelannut useita hienoja salibandypersoonia niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Kapteenin hihanauhaa ovat kantaneet mm. Teppo Juhela, Ismo Tuovila, Tero Haapala, Jani Vettenranta, Tatu Ruohonen ja nyt viimeisimpänä Kalle Santanen. Valmennuksesta on vastannut pitkäaikaisimman luotsin Juha-Petri Kujansuun lisäksi myös Ismo Läntinen, Sami Väre, Jari Vahtera ja Jukka Leino.

Kahdesti on Karhujen pelaaja ylittänyt kauden päätteeksi 60 tehopisteen rajan. Nousuun päättyneellä kaudella 2007-08 Ville Vahtera iski toistaiseksi kovimmat tehot yhden kauden aikana. Villen saldoksi 25 runkosarjan ottelussa tuli 64 tehopistetä (25+39). Ensimmäisenä 60 pisteen rajan rikkoi Jani Helenius kaudella 2004-05. Hele saalisti pelaamissaan 23 ottelussa 61 tehopistettä (24+37). Kovia lukemia  omiin pistesarakkeisiin ovat takoneen mm. Matti Vapaniemi, Hannu Katila, Lauri Antila, Ville Salonen, Benjamin Lepola, Petteri Hulkko ja Mikael Boelius.



Yksi Karhujen kaikkien aikojen tehokkaimmista pelaajista on ollut pienikokoinen hyökkääjä Hannu Katila. Nykyisin seuran junioreita valmentava Katila pelasi 1. divisioonassa kaikkiaan 134 ottelua tehden niissä kaikkiaan 165 tehopistettä. Maalintekijänä tunnettu hyökkääjä heiluttikin maaliverkkoja peräti 123 kertaa.

"Tämän seuran edustusjoukkueessa tuli pelailtua n. 10 vuotta ja mukaan mahtuu nousuja kakkosesta Divariin ja pari kertaa Divarista Salibandyliigaan asti. Kaikki sarjanousut ovatkin jääneet mieleen hienoimpia muistoja peliurasta. Hienot joukkueet jokaisella kerralla ja hyvä yhteishenki, sekä joukkuehuumori. Paljon mahtuu matkaan hienoja persoonia, pelejä ja myös vastustajia. Itselle ei kyllä olisi tullut virallisen aktiiviurani aikana edes tullut mieleen edustaa mitään muuta seuraa. Nykyisin pelailen vielä kolmosdivaria FT Ulvilan riveissä, jonka pelaajista suurimman osan kanssa ollaan ylpeästi Karhupaitaa joskus kannettu."

"Karhuista on tullut itselle vähän sellainen pysyvä elämäntapa, josta ei tunnu eikä edes halua päästä eroon."

"Minulle luontevaa oli jatkaa peliuraa sittemmin valmentamisen kautta. Maksetaan nyt seuralle edes osa takaisin siitä kaikesta mitä on itse tästä hommasta vuosien saatossa saanut. Toivottavasti nuo omat valmentamat juniorit voivat joskus kertoa saaneensa samankaltaisia kokemuksia - miksei jopa parempiakin. Seuran junioritoiminnasta on kyllä tulossa paljon hyviä ikäluokkia ja hienoja pelaajia ja myös persoonia, joiden suorituksista yleisö saa nauttia sitten jatkossakin edustuksen peleissä! Ensimmäiset minun valmentamat junnut ovatkin kasvaneet jo minipojista C2 SM-sarjan pelaajiksi ja itse valmennan nykyisin 2002-syntyneitä D1-poikia. Haastankin koko edustuksen pelejä seuraavan yleisön käymään joskus vaikka esimerkiksi näiden joukkueiden kotipeleissä ja turnauksissa. Salibandyviihdettä parhaimmillaan nämä junnujenkin pelit ja sytyttää tällaisen vanhan divarijyränkin kerta toisensa jälkeen."

"Tsemppiä nykyiselle edustusjoukkueelle kauteen!", lopettaa Katila.

Matka jatkuu lauantaina

Lauantaina Porin urheilutalolla siis luvassa eräänlainen merkkipaalu, kun Karhuilla vuorossa Divari ottelu numero 250. Porilaisjoukkueen vieraaksi saapuu SB Welhot Kuopiosta. Ottelu alkaa urheilutalolla kello 14.00.


Karhujen edustusjoukkueen historiaa kerätään kasaan kotisivujen historia-osuuteen.

Lue myös