• Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
  • Yhteystiedot
  • Juniorit
  • Verkkokauppa

FBT Porist 1/2010


Kuva: Tero Hämäläinen (www.UrheiluSuomi.com)

FBT Porist 1/2010

Kauden toinen FBT Porist -liitelehti on ilmestynyt kaupunkilehti Satakunnan viikon välissä. Lue artikkelit ohesta.

Lentäen kohti liigaa  
 
Salibandyliigaan viime talvena vuoden pikavisiitin tehnyt FBT Pori hakee tosissaan nopeaa paluuta parrasvaloihin. FBT Pori on mukana ykkösdivisioonan länsilohkon kärkikahinoissa ja nousukamppailussa, kun sarja on jo kääntynyt kohti kevään ratkaisupelejä.

– Nyt on ensimmäistä kertaa porilaisessa salibandyssa aivan selvä ja kirkas tavoite - liiganousu. Siitä puhutaan kovastikin, mutta jotta se toteutuu, koko seuran väen pitää olla tavoitteeseen sitoutunut. Aivan kaikkien, seurajohdon, junioripuolen, valmentajien ja pelaajien, FBT Porin päävalmentaja Ismo Läntinen napauttaa.

– Mikään yhden miehen show tällainen talkoo ei ole, ei yhden pelaajan tai valmentajan, hän jatkaa.


Joulukuussa päättyneessä salibandyn Suomen Cupissa FBT Pori osoitti pystyvänsä pelaamaan täysin liigaseurojen tasolla. FBT pääsi välieriin asti, joissa se lopulta taipui Tapanilan Erällä niukasti 6-7.

– Tietenkin Suomen Cup antoi uskoa. Liigassa peli on paljon organisoidumpaa ja selkeämpää. Tuomarit ovat hyviä ja salit huippuluokkaa, kun taas divarissa joudumme välillä pelaamaan missä sattuu tiiliseinien välissä ja tuomaritkin ovat jostain naapurikylästä.

– Kun vielä vastassa on usein koohottavia ja taistelevia joukkueita, kuten itselläni oli joskus SBS, voittaminen on vaikeaa. Ja ainahan jokaisen sarjan voittaminen on todella ison työn takana, Läntinen muistuttaa tavoitteen haasteellisuudesta.


Läntinen luotsaa FBT Poria kohti salibandyliigaa yhdessä Jari Vahteran ja Juha Mäkilän kanssa. Suoraviivaiseen salibandyyn aiemmalla urallaan luottanut kokenut käskyttäjä myöntää, että uuteen seuraan ja sen kulttuuriin sopeutuminen on ottanut aikansa.

– Kulttuurishokki oli kieltämättä alussa aika kovakin. Vaikka olen tehnyt valmennushommia jo 30 vuotta, aina se yllättää, miten erilaista elämä on uudessa seurassa.

– Suurin ero on ehkä ollut se, etteivät kaikki nuoret pelaajat ole vielä tottuneet tiettyyn kurinalaisuuteen. SBS Porissa oli paljon kokeneita pelaajia, joiden kanssa ei samoja ongelmia ollut, Läntinen pohtii.


Läntinen on intohimoinen valmentaja, joka elää jokaisessa tapahtumassa täysillä. Samaa voittamisen paloa hän haluaisi nähdä myös pelaajillaan.

– Jos nousemme liigaan, tarvitsemme lisää kylmäpäisiä ratkaisijoita, taitavia puolustajia ja niin edelleen. Oikeastaan jokainen osa-alue tarvitsee vahvistusta. Mutta ennen kaikkea kaipaan pelaajilta vahvaa sitoutumista, halua menestyä ja intohimoa.

–Tämä on amatööriurheilua, ja tietyt lainalaisuudet on vaan hyväksyttävä.

Syksy oli meille siihenkin nähden tuloksellisesti kova, että meillä oli pelaajia armeijassa, työesteiden takia pois ja loukkaantuneina, Läntinen muistuttaa.


Juha Tikka, Tatu Ruohonen ja Riku Prokki kotiutuivat vuodenvaihteessa armeijan harmaista siviiliin. Toiseen suuntaan FBT:ltä lähti Joni Rokosa.

– Kun avainpelaajia oli pois, muut ottivat hienosti vastuuta. Esimerkiksi Juuso Aho, Ville Mattila ja Joni Hämäläinen ottivat hienosti isompaa ruutua, mitä heille oli edes ajateltu. Kilpailu pelipaikoista onkin nyt entistä kovempi.


Salibandyn ykkösdivisioona päättyy FBT Porin osalta 27. helmikuuta paikallisotteluun SBS Poria vastaan. Samana iltana SBS hyvästellään kakkosdivisioonan syövereihin, ja FBT Pori valmistautuu taistelemaan liiganoususta, mikäli sarja etenee kuten tähän asti.

– Kaikissa palloilusarjoissa ykkösdivarin ja liigan ero on valtava. Niin se on salibandyssäkin. Haluan ehdottomasti olla mukana Salibandyliigassa pelaavassa seurassa, joten sen eteen paiskitaan päivittäin töitä, Läntinen päättää.

 

Energisesti kohti kevättä  

Puolustaja Tatu Ruohonen, 20, pelaa jo neljättä kauttaan FBT Porin edustusjoukkueessa. Ruohonen kuuluu porilaisen salibandyn sukupolveen, joka on tottunut menestymään. Hän on voittanut yhteensä kolme junioreiden SM-mitalia: kullan, hopean ja pronssin.

– Nousu liigaan on mielestäni ihan realistinen tavoite. Voittoja meille on tullut, mutta pelillisesti emme ole valmiita. Joukkueella on potentiaalia pelata paljon paremmin, mutta se vaatii kaikilta parempaa tekemistä, Ruohonen pohtii.


Kunnianhimoinen puolustaja näkee myös omissa esityksissään paljon petrattavaa.

– Armeijan piikkiin voi laittaa alkukauden, mutta tästä eteenpäin sitä selitystä ei enää ole, vuodenvaihteessa kotiutunut nuorukainen naurahtaa.

– Intin takia jäi jonkun verran väliin pelejä ja treenejä. Ja varsinkin henkistä puolta armeija rassasi ja aiheutti väsymystä, Ruohonen pohtii.

– Mutta tästä on nyt hienoa lähteä uudella innolla kohti kevättä.


FBT Pori pelaa seuraavista viidestä pelistään peräti neljä kotikaukalossaan Porin urheilutalolla. Ruohonen odottaakin tammikuun peliruuhkasta paljon pisteitä.

– Kotikenttä on meille selvä etu. Toinen vahvuutemme on mielestäni materiaalimme laajuus. Meillä on paljon ratkaisuvoimaa. Lisäksi maalivahtipelimme on aivan tämän sarjan eliittiä, Ruohonen listaa. 


Kummipelaajat opastavat junioreita  

FBT Porin alla harrastaa salibandya 500 pelaajaa. Pelureista noin 400 on juniori-ikäisiä. He kantavat paidassaan FBT Karhujen logoa.

Jotta Porista nousisi uusia tähtiä, suomalaisen salibandyn huipulle, FBT Pori auttaa FBT Karhujen juniorityötä muun muassa kummipelaajien avulla.

– Jokaiselle juniorijoukkueelle on nimetty edustusjoukkueen pelaaja kummisedäksi. Toiminta on juuri käynnistynyt, sillä se aloitettiin tammikuun alussa, seuratoimenjohtaja Tero Hämäläinen kertoo.

– Pelaajat eivät mene junnujen treeneihin valmentamaan, vaan antamaan vinkkejä ja innostamaan omalla esimerkillään. Toivomme, että juniorit oppisivat toiminnan kautta tietämään, mitä vaatii päästä salibandyssä huipulle.


FBT Karhuissa toimii lähes 30 joukkuetta. Laaja toiminta vaatii isot tilat, mikä on tuottanut Porissa ongelmia.

– Joukkueet toimivat hyvin ja laadukkaasti, mutta varsinainen lajiharjoittelu jää tilojen takia usein liian puutteelliseksi. Saamme kuitenkin pian oman harjoittelupaikan, mikä helpottaa tilannetta. Uusi tila ei tuo autuutta, mutta jokaiselle joukkueelle saamme yhden viikoittaisen treenivuoron lisää, Hämäläinen iloitsee.
 
Toimittaja Teemu Eskola kirjoittamat artikkelit on julkaistu Satakunnan viikon välissä ilmestyvässä FBT Porist -liitteessä 14.1.2010

Liitteen kuvat: URHEILUSUOMI.com

Lue myös