Karhut kaatuivat saappaat jalassa

Karhut taistelivat tiistaina alusta loppuun voitosta, mutta joutuivat taipumaan kotijoukkue M-Teamille jatkoajalla lukemin 8-7. Ottelu oli vauhdikas ja tasainen alusta loppuun, tarjoten yleisölle varmasti viihdettä koko rahan edestä. Ottelusta olisi saanut myös loistavaa materiaalia tuomarikoulutukseen aiheella: mitä tapahtuu kun menetät kontrollin ottelusta? No liitolla, niin kuin joukkueillakin on mahdollisuus jälkikäteen tuota ottelua videolta katsoa. Toivottavasti tekevät niin, josko tulevaisuudessa vältyttäisiin saman tapaisilta farsseilta.

M-Team aloitti maalinteon viiden minuutin pelin jälkeen ylivoimalla. Benjamin Lepola toi Karhut vaparista tasoihin M-Teamin vaihtovirheen aikana. Vajaa minuutti edellisesti ja M-Team iski toistamiseen, tällä kertaa siirretyn rangaistuksen aikana. M-Team pyöritti hyvin peliä kuudella miehellä, kunnes takatolpalle vapaaksi jäänyt mies sai iskeä pallon tyhjiin. Sisuuntunut Karhut ei maalista lannistunut vaan vielä ennen erän loppua pirteän ottelun pelannut Teemu Mäkelä toi Karhut tasoihin komealla rannarilla. Esityön maaliin teki Teijo Vienola hienolla yksilösuorituksellaan.

M-Team meni ennen toisen erän puoliväliä uudestaan johtoon, mutta ei ehtinyt tätäkään osumaa kauaa juhlimaan. Karhujen taistelun ruumiillistuma Kristian Krannila viimeisteli kliinisesti tasoituksen alle puoliminuuttia Teamin johto-osumasta. Vajaa kaksi minuuttia tasoituksesta ja Krannila venytti jälleen verkkoa vieden Karhut ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. M-Teamin ottelun hahmo Antti Itkonen toi Teamin kuitenkin tasoihin totutusti erikoistilanteen (yv) aikana. Karhut jatkoi maalin jälkeisiä nopeita kuittejaan Mikael Lindroosin viedessä Karhut uudelleen johtoon. Vielä ennen toista erätaukoa nähtiin vielä tilanne jossa M-Teamin pelaajaa rikottiin pian puolen kentän jälkeen lähellä laitaa. Tilanteesta tuomittiin Karhujen ja osan katsomosta yllätykseksi ja kotijoukkueen iloksi rangaistuslaukaus, jonka Riku Reunamäki laittoi pallon helposti maaliin. Videolta pitää tuo tilanne uudestaan katsoa, mutta muistin ja muutaman katsojan kommentin perusteella maksimirangaistus olisi tilanteesta ollut vapari.

Kolmannessa erässä M-Team meni uudelleen johtoon vain sekunti Petteri Hulkon jäähyn päättymisen jälkeen. Maalia edelsi järkyttävä miekkailu maalinedustalla, jonka päätteeksi M-Teamin Eero Puranen löi pallon maaliin olkapään korkeudelta. Karhujen Kalle Santanen kyseli tilanteessa maalin hyväksymisen perusteita ja sai palkinnoksi jäähyn protestoinnista. Tuomas Puiston kysyessä tuomarilta mitä Santanen oli sanonut, oli vastauksena "turpa kiinni tai sää oot seuraava". Ihailtavaa kommunikointikykyä.
Minuutti Santasen jäähyistä ja M-Teamille tuomittiin jäähy, tilanteessa taisi olla pientä paikkailun makua. Pelin hetkellisesti rauhoituttua Karhut otti jälleen otteen itselleen 5vs5 pelissä. Vajaa seitsemän minuuttia ennen loppua Saku Lahtinen toi Karhut jälleen tasoihin. Reunamäki vei vain minuutti ennen loppua M-Teamin johtoon jälleen ylivoimalla. Karhujen valmentaja Jukka Leino näytti tilanteessa kysyvästi tuomareille, että oliko pelaaja tai jopa kaksi tilanteessa maalivahdin alueella. Tuomarit tulkitsivat tämän aikalisän otoksi. Karhut marssitti viimeiselle minuuutille kuusi miestä tasoitusta hakemaan. Se kantoi tulosta, kun Vienola toi Karhut tasoihin 15 sekuntia ennen päätössummeria. Edessä oli jatkoaika.

Vajaa kahden minuutin jälkeen Karhujen Lindroos kirosi hyökkäyspäässä sattunutta tilannetta, jonka seurauksena Lindroosille tuomittiin jäähy protestoinnista. Pienen pyörityksen ja maalivahti Valjasen muutaman hyvän torjunnan jälkeen sattui tilanne, jossa maalin nurkalta pallon poiminut Valjanen sai tuta M-Team -pelaajan polven selässään/niskassaan. Tilanteesta olisi voinut hyvin viheltää jopa jäähyn, mutta tuomarit tyytyivät vapariin. Hetki tästä ja M-Team niittasi ottelun lopullisen ratkaisun ylivoimalla.

Ottelu oli vauhdikas ja tapahtumarikas, eikä M-Teamilta voi ottaa voitosta mitään pois, vaikka Karhutkin olisivat ottelusta vähintään pisteen ansainneet. Tuomarityöskentely antoi pelille oman silauksensa sekoittaen ikävästi peliä. Jotain tuomarityöskentelyn tasosta kertoo se, että kotijoukkueen edustaja vinkkasi kolmannessa erässä meille katsomossa istuneen herrasmiehen, todeten hänen olevan otteluvalvoja. Kannattaisi kuulemma jututtaa, sen verran heikkoa toimintaa tuomareilla oli. Myös toinen kotijoukkueen edustaja totesi ottelun jälkeen, ettei ollut nähnyt yhtä huonoja tuomareita edes M-Teamin kakkosjoukkueen peleissä (2-div).
Mikäli tuomareilla oli jäänyt silmät taskuun, niin samaa voi sanoa myös ottelun tilastomiehistä. Maalivahtien torjunnat, ainakin Karhujen Valjasen olivat kaukana totuudesta. Jatkoajalla Valjanen torjui 5-7 seitsemän M-Teamin yritystä, ennen antautumistaan. Tilastomiehet, eivät kuitenkaan noteeranneet Valjaselle yhtään torjuntaa jatkoajalla ja koko ottelussakin vain 11, mikä oli kyllä kaukana totuudesta. Tällä ei itse peliin ollut mitään merkitystä, mutta ihmetyttää silti, miksi moisia tilastoja pidetään, jos niissä voi vetää hatusta pelin jälkeen jonkun lukeman. Olisiko tässä paikka liigasta tutulle laukaisukartalle?

Karhut jatkaa härkäviikkoaan lauantaina, kun urheilutalolle saapuu sarjajohtaja Blue Fox. Ottelu alkaa klo 17, tervetuloa.