• Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
  • Yhteystiedot
  • Juniorit
  • Verkkokauppa

Krannilalle kakkua, lue kurinpitäjän päätös

Viikko sitten käydyssä Wirmo-Karhut -ottelussa kohua aiheuttanut Kristian Krannilan karhunkahmaisu on tulkittu kurinpitäjän toimesta lyönniksi / lyönnin yritykseksi ja siitä syystä hänet on asetettu kolmen ottelun pelikieltoon. Krannila kärsii rangaistuksensa Karhujen otteluissa Blackbirdsiä, ÅIF:ää ja Ilvestä vastaan. Krannila on jälleen pelikelpoinen 8.12 pelattavassa Blue Fox - Karhut -ottelussa.

Koska yleisesti pyydetään etenkin näissä kurinpitopäätöksissä avoimuutta, avaamme kurinpitäjän päätöksen tänne kaikkien ihmeteltäväksi. Alla oleva on siis kurinpitäjän päätös perusteluineen, se ei sisällä joukkueiden eikä tuomareiden tapauksesta antamia yksityiskohtaisia vastineita. Vastineet on jätetty pois, koska emme tiedä onko meillä oikeutta julkistaa niitä tietoja.

Kurinpitäjänpäätösteksti koodautuu hyvinkin erikoisesti näille sivuille. Toimitus koitti saada tekstin luettavampaan muotoon, mutta se ei nyt ihan helposti onnistunut. Omassa tekstieditorissamme teksti on oikein muotoiltu, se nyt ei vaan tule sellaiseksi sivuille, joten näillä mennään.

Päätöspäivä 21.11.2013

Asia Karhut- pelaaja Kristian Krannilan väkivaltainen käytös

Ottelu Miesten Divarin ottelu SBS Wirmo- Karhut, 16.11.2013, Mynämäki

Päätöslauselma Karhut-pelaaja Kristian Krannilalle määrätään hänen väkivaltaisesta käytöksestään törkeästä ottelurangaistuksesta automaattisesti seu-raavan yhden ottelun pelikiellon lisäksi kahden (2) ottelun lisäpeli-kielto.
Karhuille automaattisesti törkeästä ottelurangaistuksesta seuraavaa 100 euron sakkomaksua ei koroteta.
Asiaselostus
Karhut-pelaaja Krannila löi nyrkillä vastustajan pelaaja Suvalaa kerran kaulan alueelle kohtalaisella voimakkuudella. Ennen lyöntiä pelaajat pitivät toisistaan kiinni. Krannila ohjattiin tilanteesta punai-sen kortin jälkeen välittömästi pukukoppiin.

Päätöksen perustelut
Kurinpitäjän toimivalta Kilpailusääntöjen 4 §:n mukaan kilpailusääntöjen mukaiset kurinpi-toasiat käsittelee sekä rankaisuvaltaa käyttää liittohallitus tai sen asettama elin tai toimihenkilö.
Kurinpitäjänä katson sarjajärjestäjän kanssa sopimamme keskinäi-sen työnjaon ja sarjamääräysten perusteella olevani toimivaltainen käsittelemään ottelutapahtumaan liittyvän asian.

Tilanne käy kohtuullisesti ilmi ottelutallenteelta. Tilanteessa Krannila ja Suvala ovat Wirmon maalin edessä. Suvala työntää ensin Krannilaa, mihin Krannila vastaa työntämällä Suvalaa. Lopulta Krannila huitaisee kädellään Suvalaa, joka laskee päänsä alas tilanteessa. Krannilan käsi vaikuttaisi osuvan Suvalaa kaulan/ niskan alueelle. Tämän jälkeen Krannila vielä huitoo kohti Suvalaa, ilmeisesti osumatta häneen.

Asiassa esitetyt selvitykset ovat ristiriidassa lähinnä sen suhteen, onko kyse lyönnistä vai painiotteen hakemisesta. Muutoin asiassa esitetty selvitys ei ole ratkaisun kannalta olennaisin osin ristiriidassa. Erotuomariraportin ja ottelutallenteen perusteella, ja osin myös Karhujen vastineen, perusteella pidän selvitettynä, että Krannila lyö Suvalaa tilanteessa eikä hae painiotetta. Käden liike on melko voimakas ja ensimmäisen huitaisun jälkeen Krannila vielä huitoo kohti Suvalaa, mikä tukee sitä, että kyse on lyönnistä. 

Tilanteessa jää keskeisemmin arvioitavaksi se, onko törkeä ottelurangaistus riittävä seuraamus Krannilan teosta. Kurinpitokäytössä on suhtauduttu ankarasti tämän tyyppisiin tilanteisiin, jossa vastustajan pelaajaan kohdistetaan/ pyritään kohdista-maan fyysistä väkivaltaa. Teon moitittavuutta ja rangaistusseuraamusta kokonaisuutena arvioitaessa on annettu jonkin verran painoarvoa tilanteeseen johtaneille seikoille, vaikkeivät nämä sinänsä muuta tekoa miksikään. Tapauksessa Krannilan lyöntiä edeltää hänen ja Suvalan välinen kahina maalin edessä, joka ilmeisesti johtaa Krannilan turhautumiseen ja huitaisuun. Katson tällä seikalla olevan rajallista merkitystä rangaistusta arvioitaessa. Rangaistusta arvioitaessa on annettu merkitystä myös sille, miten teko tehdään; voimakkuus, väline, suuntautuminen. Tässä tapauk- sessa lyönti on melko voimakas ja se kohdistetaan mitä ilmeisimmin kohti vastustajan päätä. Pidän erotuomariraportin perusteella selvitettynä, että lyönti tapahtuu nimenomaan nyrkillä. Lyönti ei vaikuttaisi osuvan kunnolla Suvalaa eikä osuma selvästikään juuri satu häntä. Lyönti olisi kuitenkin voinut osua Suvalaa kasvoihin ja aiheuttaa tälle vammoja. Teon seuraamukselle on annettu rangaistuskäytännössä vain rajoitetusti painoarvoa, rangaistusten kannalta itse teko on painavin tekijä.

Pidän Krannilan tekoa kokonaisuudessaan arvioituna erityisen moitittavana, vaikka tilannetta edeltääkin vastustajan provosointi eikä tilanteessa aiheudu mitään vammoja. Lyönti on melko voimakas, se tapahtuu nyrkillä ja suuntautuu päätä kohti. Teko oli omiaan vahingoittamaan vastustajaa, jopa vakavammin. 
Tämän vuoksi katson, että Krannilalle on syytä langettaa törkeästä ottelurangaistuksen automaattisesti seuraavan yhden ottelun pelikiellon lisäksi kahden ottelun lisäpelikielto. Kurinpitäjän ja kilpailu- ja kurinpitoryhmän kurinpitokäytäntö, ta- pahtumaketju ja tapauksen olosuhteet kokonaisuudessaan huomioiden, olen päätynyt päätöslauselmasta ilmenevään ratkaisuun.

Päätöksen ja asian käsittelyn perusteena olevat sääntökohdat
Suomen Salibandyliiton kilpailusäännöt 1.5.2013 - 30.4.2014 1 §, 3 §, 4 §, 62–64 §, 66–71 §, pelisääntöjen kohta 617


Tommi Koponen
Pääsarjojen kurinpitäjä

Lue myös